راهنمای کامل مشکلات پرینتر سه بعدی FDM و راه حل های آنها

دقت کرده اید که پرینتر سه‌بعدی شما چه کارهای شگفت انگیزی می‌تواند انجام دهد؟! با این حال، همه شما لحظات ناامیدکننده‌ای را تجربه کرده‌اید که یک مدل سه بعدی ساده به درستی پرینت نمی شود. ما در مجموعه آذرین بر اساس تجربیات خود در عیب‌یابی پرینترهای سه‌بعدی، سعی کرده‌ایم  ایرادات متداول پرینت سه‌بعدی در فناوری FDM و راه حل آن که بیشترین گزارش را در بین کاربران داشته است، را گردآوری کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به عیب یابی در فناوری SLA و SLM می توانید به دیگر مقالات ما مراجعه فرمایید.

عدم خروج فیلامنت

با وجود تنظیمات درست در نرم‌افزار، پرینت انجام نمی‌شود و هیچ فیلامنتی از نازل خارج نمی‌شود. یا ممکن است در اواسط پرینت، فیلامنت متوقف شود اما نازل همچنان به حرکت ادامه دهد.

علت مشکل: تمام شدن فیلامنت

در برخی پرینترها، این موضوع به‌راحتی قابل مشاهده است، زیرا قرقره فیلامنت در دید کاربر قرار دارد. اما در مدل‌های دیگر، فیلامنت ممکن است پنهان باشد و تمام شدن آن بلافاصله قابل تشخیص نباشد. برخی پرینترها نیز هشدار کمبود فیلامنت را نمایش نمی‌دهند و نیاز است فیلامنت باقی‌مانده را خارج کرده و قرقره جدیدی قرار دهید.

راه‌حل

  1. قرقره فیلامنت را بررسی کنید؛ اگر خالی است، فیلامنت جدید را بارگذاری کنید.

  2. برای سیستم‌های اکستروژن Bowden، ممکن است لازم باشد بخشی از فیلامنت باقی‌مانده را خارج کرده و فیلامنت تازه وارد جایگزین کنید.

نازل بیش از حد به Bed نزدیک است

اگرچه فیلامنت بارگذاری شده و هد پرینت به خوبی حرکت می‌کند، اما فیلامنت روی بستر پرینت نمی‌چسبد.

علت مشکل : نزدیک بودن بیش از حد نازل به Bed

نازل بیش از حد به بستر نزدیک است و فیلامنت مذاب فضای کافی برای خروج ندارد، که می‌تواند باعث ناپدید شدن لایه‌های اولیه و عدم چسبندگی شود. در بدترین حالت، این امر به انسداد و گرفتگی نازل منجر می‌شود.

راه حل

  1. با تنظیم Offset در محور Z، فاصله نازل را از بستر کمی افزایش دهید. افزایش مقدار Offset به سمت مثبت، فاصله را بیشتر می‌کند و چسبندگی بهتری را ایجاد می کند.

  2. در صورت امکان، بستر پرینت را کمی پایین بیاورید، اما به تنظیم دقیق و کالیبراسیون مجدد نیاز دارد.

انسداد نازل

هنگام شروع پرینت، فیلامنت از نازل خارج نمی‌شود و تلاش‌های مکرر برای خارج کردن و دوباره قرار دادن آن نتیجه‌ای نمی‌دهد.

علت مشکل : گیر کردن فیلامنت

ممکن است تکه‌ای از فیلامنت قدیمی در نازل گیر کرده باشد، معمولاً به دلیل شکسته شدن انتهای آن هنگام تعویض قرقره، فیلامنت باقی مانده مانع عبور فیلامنت جدید می‌شود. همچنین، فیلامنت‌های باقی مانده و کربن‌دار قدیمی که در نازل تجمع یافته‌اند، به‌مرور باعث انسداد و کاهش کیفیت پرینت می‌شوند.

راه حل

  1. استفاده از سوزن برای باز کردن نازل

ابتدا فیلامنت را خارج کرده، سپس دمای نازل را به دمای ذوب (معمولاً 220 درجه برای PLA) برسانید و با یک سوزن کوچک، گرفتگی را به آرامی باز کنید.

  1. فشار دادن فیلامنت

در صورتی که نازل همچنان مسدود است، می‌توانید با یک قطعه فیلامنت دیگر آن را باز کنید. فیلامنت را خارج کنید، لوله تغذیه را جدا کنید، دمای نازل را به 220 درجه برسانید و با فیلامنت جدید به آرامی فشار دهید تا گرفتگی آزاد شود.

  1. باز کردن و تمیز کردن کامل نازل

اگر همچنان مشکل پابرجاست، لازم است نازل را کاملاً باز کرده و به‌ دقت تمیز کنید. اگر تجربه این کار را ندارید، از مراحل و قطعات عکس بگیرید تا هنگام سرهم کردن به مشکل نخورید.

  1. روش کشش اتمی (Atomic Pull) برای تمیز کردن نازل

مرحله 1: انتخاب فیلامنت

از نایلون یا ABS استفاده کنید؛ نایلون به دلیل نقطه ذوب بالاتر کارایی بهتری دارد.

مرحله 2: خارج کردن فیلامنت قدیمی

فیلامنت را خارج کنید و لوله یا درایو مستقیم را آزاد کنید تا بتوانید فیلامنت را به صورت دستی وارد کنید.

مرحله 3: افزایش دمای نازل

دمای نازل را به ۲۴۰ درجه (برای ABS) برسانید و اجازه دهید 5 دقیقه بماند.

مرحله 4: فشار دادن و عقب‌کشیدن فیلامنت

به‌آرامی فیلامنت را فشار دهید تا از نازل عبور کند و سپس کمی عقب بکشید و دوباره فشار دهید تا جریان فیلامنت از نازل شروع شود.

مرحله 5: کاهش دمای نازل

دمای نازل را به 180 درجه برای ABS کاهش دهید و 5 دقیقه صبر کنید.

مرحله 6: بیرون کشیدن فیلامنت

فیلامنت را به‌آرامی بیرون بکشید. اگر انتهای آن کربن‌دار یا سیاه است، فرآیند را تا تمیز شدن کامل تکرار کنید.

خارج شدن هد پرینت از محدوده Bed

این مشکل با سر و صدای زیادی همراه است و بلافاصله متوجه آن خواهید شد. وقتی هد پرینت به انتهای محدوده محور X یا Y می‌رسد و تلاش می‌کند از آن فراتر رود، صدای لغزش تسمه‌ها یا گیر کردن چرخ‌دنده‌ها شنیده می‌شود که ممکن است حتی باعث آسیب به بدنه پرینتر شود.

علت مشکل: تنظیمات اشتباه

تنظیمات نادرست، انتخاب اشتباه نوع پرینتر در نرم‌افزار، یا خرابی و فرسودگی محدودکننده‌های حرکتی می‌توانند دلایل رایج این مشکل باشند. 

  1. تنظیمات اشتباه پرینتر: اگر این مشکل در اولین استفاده از پرینتر جدید رخ ‌دهد، احتمالاً پیکربندی دستگاه نادرست است. مجدداً تنظیمات را بررسی کرده و اطمینان حاصل کنید که firmware به‌روز و متناسب با مدل پرینتر باشد.

  2. انتخاب نادرست پرینتر در نرم‌افزار Slicer: در صورت انتخاب اشتباه مدل پرینتر، تنظیمات به‌درستی اعمال نخواهند شد. به عنوان مثال، استفاده از فایل‌های پرینت مدل Ultimaker 2 برای پرینتر Ultimaker Go می‌تواند باعث این مشکل شود.

  3. عدم تطابق ابعاد Bed در تنظیمات: در تنظیمات firmware یا نرم‌افزار، باید ابعاد واقعی Bed مشخص شود. در غیر این صورت، پرینتر تصور می‌کند که فضای بیشتری برای حرکت دارد و از محدوده واقعی خود فراتر می‌رود.

  4. خرابی محدودکننده‌های حرکتی (End Stops): اگر هیچ‌کدام از موارد فوق دلیل مشکل نبود، احتمالاً محدودکننده‌های حرکتی دچار مشکل یا خرابی شده‌اند.

راه حل

  1. اطمینان از انتخاب صحیح پرینتر در نرم‌افزارSlicer : ابتدا از صحت انتخاب مدل پرینتر در نرم‌افزار مطمئن شوید. حتی اگر Bed دو پرینتر یکسان باشد، تنظیمات و ابعاد دیگر ممکن است متفاوت باشند.

  2. به‌روزرسانی Firmware : در صورتی که به‌تازگی پرینتر را خریداری کرده‌اید و مشکل رخ داده، firmware را به آخرین نسخه به‌روزرسانی کنید و تنظیمات Bed را دوباره بررسی کنید.

  3. بررسی محدودکننده‌های حرکتی (End Stops): حرکت هد را مشاهده کنید؛ اگر از محدوده محور عبور می‌کند، احتمالا محدودکننده‌ها دچار مشکل هستند. در صورت لزوم، تعویض این قطعات را مدنظر قرار دهید.

شکستگی فیلامنت

با وجود قرار داشتن فیلامنت در لوله تغذیه، هیچ فیلامنتی از نازل خارج نمی‌شود. این مشکل بیشتر در پرینترهایی با سیستم تغذیه Bowden رخ می‌دهد، زیرا در این نوع سیستم فیلامنت پنهان است و شکستگی آن به راحتی قابل مشاهده نیست.

علت مشکل: شکستگی فیلامنت

این مشکل عمدتاً ناشی از فیلامنت‌های قدیمی یا بی‌کیفیت است. نگهداری نادرست فیلامنت، مانند قرار دادن آن در معرض نور مستقیم خورشید، باعث شکننده شدن آن می‌شود و می‌تواند هنگام پرینت بشکند. همچنین، تغییرات در قطر فیلامنت از یک تولیدکننده به دیگری و فشار بیش‌از حد چرخ‌دنده‌ها می‌تواند موجب شکستگی فیلامنت حتی در حالت سالم نیز شود.

راه حل

  1. خارج کردن فیلامنت : ابتدا فیلامنت را از پرینتر خارج کنید. اگر درون لوله شکسته باشد، لوله را از دو طرف اکسترودر و نازل جدا کنید، سپس نازل را گرم کرده و فیلامنت شکسته را بیرون بکشید.

  2. امتحان فیلامنت جدید : اگر پس از تعویض فیلامنت باز هم مشکل باقی ماند، از فیلامنت دیگری استفاده کنید تا مطمئن شوید مشکل از شکنندگی فیلامنت قدیمی است.

  3. تنظیم فشار چرخ‌دنده : در صورت شکست فیلامنت جدید، مطمئن شوید که فشار چرخ‌دنده زیاد نیست. پیچ تنظیم فشار را شل کنید و سپس هنگام پرینت، آن را تا جایی تنظیم کنید که فیلامنت به‌خوبی حرکت کند و دچار لغزش نشود.

  4. بررسی نازل : مطمئن شوید که نازل مسدود نیست و در صورت نیاز، آن را به‌خوبی تمیز کنید.

  5. بررسی دما و نرخ جریان : اگر مشکل همچنان ادامه داشت، دمای هد را بررسی کنید تا مطمئن شوید به‌درستی گرم می‌شود. همچنین، نرخ جریان فیلامنت را روی 100٪ تنظیم کنید.

ساییدگی فیلامنت

ساییدگی یا لغزش فیلامنت در هر مرحله از پرینت ممکن است رخ دهد و باعث می‌شود فیلامنت از نازل خارج نشود و پرینت متوقف شود.

این مشکل اغلب به دلیل مسدود شدن نازل، شل بودن چرخ‌دنده یا دمای نامناسب هد ایجاد می‌شود. در این حالت، چرخ‌دنده قادر به کشیدن فیلامنت نیست و آن را می‌ساید، در نتیجه فیلامنت دچار لغزش می‌شود.

راه حل

  1. کمک به حرکت فیلامنت : اگر فیلامنت دچار لغزش شده است، با اعمال کمی فشار به فیلامنت، به عبور بهتر آن کمک کنید تا پرینت ادامه پیدا کند.

  2. تنظیم فشار چرخ‌دنده : چرخ‌دنده را شل کرده و پس از قرار دادن فیلامنت، آن را به اندازه‌ای محکم کنید که از لغزش جلوگیری شود. این تنظیم را با توجه به قطر فیلامنت انجام دهید.

  3. جایگزینی فیلامنت : فیلامنت را از پرینتر خارج کرده و از ناحیه ساییدگی برش دهید. سپس دوباره آن را وارد کنید. اگر فیلامنت شکننده بود، از فیلامنت جدید استفاده کنید.

  4. بررسی دمای هد : در صورت بروز مشکل با فیلامنت جدید، دمای هد را بررسی کرده و مطمئن شوید که با نوع فیلامنت سازگار است.

توقف اکستروژن در میانه پرینت

در برخی موارد، نازل پرینتر به دلایل مختلف از اکسترود کردن فیلامنت باز می‌ماند و پرینت متوقف می‌شود.

این مشکل معمولاً به دو دلیل رخ می‌دهد: یا مشکل در تأمین فیلامنت وجود دارد یا نازل دچار گرفتگی شده است. ممکن است فیلامنت تمام شده باشد و متوجه نباشید. همچنین، اگر فشار چرخ‌دنده بیش از حد باشد، ممکن است فیلامنت ساییده شده و به درستی به سمت نازل هدایت نشود. در برخی موارد، ممکن است نازل مسدود شده باشد و مانع عبور فیلامنت جدید شود.

راه حل

  1. بررسی کافی بودن فیلامنت : ابتدا مطمئن شوید که فیلامنت کافی برای ادامه پرینت دارید. بسیاری از نرم‌افزارهای Slicer می‌توانند میزان فیلامنت مورد نیاز را تخمین بزنند که می‌توانید آن را با وزن فیلامنت موجود مقایسه کنید.

  2. بررسی ساییدگی فیلامنت : ساییدگی فیلامنت ممکن است علت توقف پرینت باشد. فیلامنت را بررسی کنید تا مطمئن شوید به‌خوبی در سیستم حرکت می‌کند و مشکلی ندارد.

  3. بررسی انسداد نازل : اگر نازل با فیلامنت سوخته یا قدیمی مسدود شده باشد، مانع عبور فیلامنت جدید می‌شود. نازل را بررسی و تمیز کنید تا از عدم انسداد آن اطمینان حاصل شود.

  4. بررسی شکستگی فیلامنت : این مشکل عمدتاً در سیستم‌های تغذیه Bowden دیده می‌شود و باعث ایجاد فاصله میان اکسترودر و هد می‌شود. در صورت مشاهده شکستگی فیلامنت، ممکن است لازم باشد فیلامنت را تعویض کنید.

عدم چسبندگی فیلامنت به صفحه Bed

در پرینت سه‌بعدی، ممکن است مدل در طول فرآیند از Bed جدا شود و موجب توقف پرینت شود. دلیل اصلی نچسبیدن فیلامنت به Bed ، کمبود بافت سطحی مناسب برای اتصال است. همچنین، Bed باید تراز باشد، زیرا هرگونه عدم تراز باعث می‌شود فاصله نازل در برخی نقاط بیش از حد یا خیلی کم باشد. در نهایت، تنظیم نامناسب ارتفاع نازل نیز ممکن است مانع چسبندگی کافی لایه اول شود.

راه حل

  1. افزودن بافت به بستر : یک لایه نازک چسب مایع روی بستر بمالید یا از نوار چسب مخصوص PLA استفاده کنید. برای Bed گرم، نوار مقاوم به حرارت انتخاب بهتری است.

  2. کالیبراسیون Bed : هر پرینتر فرآیند کالیبراسیون خاصی دارد. با استفاده از دستورالعمل کالیبراسیون پرینترتان، Bed را کالیبره کنید.

  3. تنظیم ارتفاع نازل : اگر نازل خیلی بالا باشد، فیلامنت نمی‌چسبد و اگر خیلی پایین باشد، پرینت را مخدوش می کند. تنظیمات محور Z را کمی تغییر دهید تا فاصله مناسب پیدا شود.

  4. تمیز کردن Bed : چربی و بقایای چسب روی Bed می‌تواند باعث عدم چسبندگی شود؛ Bed را به‌طور منظم تمیز کنید.

  5. تنظیم حالت چسبندگی به Bed : در نرم‌افزار Slicer، از گزینه‌های "Brim" (افزودن یک لایه نازک اطراف پایه مدل) یا "Raft" (افزودن لایه ضخیم زیر مدل) برای چسبندگی بیشتر استفاده کنید.

  6. افزودن ساپورت‌ها : برای مدل‌های پیچیده، استفاده از ساپورت‌ کمک می‌کند پرینت پایدارتر انجام شود.

ازبین رفتن ساپورت‌ها

پرینت مدل‌های پیچیده معمولاً به ساپورت نیاز دارد تا بخش‌های بالایی را پشتیبانی کند، اما گاهی اوقات ساپورت‌ها در طول مدت پرینت فرو می‌ریزند و پرینت دچار نقص می‌شود. علل اصلی این مشکل عبارتند از: استفاده از ساپورت نامناسب، تراکم پایین ساپورت، استفاده از فیلامنت نامرغوب یا قدیمی و محکم بودن قطعات پرینتر که ممکن است باعث لرزش شود. در این حالت ساپورت‌ها نمی‌توانند به درستی مدل را نگه دارند و پرینت با مشکل مواجه می‌شود.

راه حل

  1. استفاده از ساپورت مناسب : برای مدل‌هایی با بخش‌های برجسته یا مدل هایی که تماس کمی با Bed دارند، بهتر است از ساپورت‌های شبکه‌ای یا مثلثی استفاده کنید که استحکام بیشتری دارند.

  2. استفاده از تنظیمات برای چسبندگی به Bed : با استفاده از تنظیماتی مثل Brim، زیرساخت محکمی برای ساپورت‌ها فراهم کنید تا بهتر به Bed بچسبند و پایدار بمانند.

  3. افزایش تراکم ساپورت : افزایش تراکم ساپورت، استحکام بیشتری ایجاد می‌کند و احتمال فروپاشی را کاهش می‌دهد؛ البته این کار حذف ساپورت‌ها را پس از پرینت دشوارتر می‌کند.

  4. ایجاد ساپورت داخلی : برای مدل‌هایی که ساپورت‌های بلندی نیاز دارند، می‌توان یک پایه‌ی بلند داخلی به مدل اضافه کرد تا ساپورت‌ها از آن استفاده کنند و استحکام بیشتری داشته باشند.

  5. استفاده از فیلامنت جدید : در صورت قدیمی بودن فیلامنت، احتمال شکنندگی ساپورت‌ها افزایش می‌یابد. از فیلامنت جدید و باکیفیت استفاده کنید.

  6. بررسی استحکام پرینتر : لرزش‌های پرینتر می‌تواند باعث تخریب ساپورت‌ها شود. مطمئن شوید که پیچ و مهره‌های پرینتر محکم هستند و در صورت نیاز، دستگاه را مجدداً کالیبره کنید.

پرینت لایه اول بدشکل

لایه اول پرینت ممکن است دچار مشکل شود، مانند نچسبیدن به بستر یا ایجاد خطوط ناخواسته که ظاهر زیرین مدل را خراب می‌کند. همچنین جزئیات ظریف در قسمت پایین پرینت ممکن است به صورت محو درآید. این مشکلات معمولاً به عدم تراز بودن Bed مربوط می‌شوند. اگر نازل از Bed دور باشد، لایه اول نمی‌چسبد یا خطوط ناخواسته‌ای ایجاد می‌شود. برعکس، اگر نازل خیلی نزدیک باشد، ممکن است فیلامنت گلوله‌ای شود. اگر جزئیات مدل واضح نیستند، ممکن است دمای Bed خیلی بالا باشد.

راه حل

  1. تراز کردن Bed : هر پرینتر دستورالعمل متفاوتی برای کالیبراسیون Bed دارد. مدل‌های جدید مانند پرینتر Artillery Sidewinder X4 Pro دارای سیستم کالیبراسیون خودکار هستند.

  2. کاهش دمای Bed : دمای Bed را به تدریج ۵ درجه سانتی‌گراد کاهش دهید تا به دمای ایده‌آل برای چسبندگی بدون از دست دادن جزئیات برسید.

کارشناسان مجموعه آذرین آماده ارائه هرگونه مشاوره در خصوص خرید پرینتر و فیلامنت مناسب برای شما هستند. با خرید از مجموعه آذرین می توانید عضو باشگاه مشتریان شوید و از مزایا و امکانات ویژه مانند پشتیبانی فنی رایگان و تخفیفات مناسبتی استفاده کنید.

 با تشکر از توجه شما 

 

 

نظرات کاربران


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.